ΛΕΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ​

ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ​

Με την έλευση της τρίτης ηλικίας συντελείται μια μεγάλη αλλαγή σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Σε αυτήν την ηλικία, ακόμα και μία απλή πτώση μπορεί να προκαλέσει βαριά τραύματα στους ηλικιωμένους, ενώ επίσης κάνουν την εμφάνισή τους χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος (Parkinson, Αλτσχάιμερ, άνοια, εγκεφαλικά επεισόδια κ.ά), μυοσκελετικές παθήσεις (οστεοπόρωση, εκφυλιστικές αρθρίτιδες), παθήσεις του αναπνευστικού, όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κινητικά προβλήματα κ.ά., που δυσχεραίνουν την αποκατάσταση τους.

Οι παραπάνω παθήσεις ή τραυματισμοί εξαναγκάζουν σε μια καθιστική ζωή, ενώ η συνεχής παραμονή στο κρεβάτι εγκυμονεί κινδύνους κατακλίσεων και ακαμψίας.

Η ποιότητα της ζωής των ηλικιωμένων ατόμων που δεν έχουν πλέον την δύναμη και την αντοχή να γυμνάζονται ή να κάνουν δραστηριότητες, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με την κινησιοθεραπεία και γενικότερα την φυσιοθεραπεία, καθώς συμβάλλουν με εξαιρετικό τρόπο στην αύξηση της ισχύος των μυών, την αύξηση της κινητικότητας και του εύρους των κινήσεων και ενδεχομένως μεταξύ άλλων στις διαταραχές στην ισορροπία και τη βάδιση.

Οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ΛΕΩΝΙΑ διαθέτουν εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτήριο, με εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος είναι στη διάθεση των ενοίκων προκειμένου να τους βοηθήσει στην φυσική τους αποκατάσταση. Καταρτίζονται προγράμματα που έχουν ως στόχο την βελτίωση της συνολικής τους κλινικής εικόνας και της καθημερινότητάς τους, με την ένταξη ήπιων ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης, ήπιων καρδιοαναπνευστικών ασκήσεων καθώς και ασκήσεων που βελτιώνουν την ισορροπία και το εύρος κίνησης του ασθενούς.

Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν μεταξύ άλλων στην μείωση του άγχους, την βελτίωση των μεταβολικών λειτουργιών του οργανισμού, τον ύπνο, ενισχύουν τη δύναμη και την αντοχή τους και παρέχουν πολλά ακόμη οφέλη στο σώμα και την ψυχολογία τους.